Kamperen met 2 baby's

Ilona Nieboer
Het artikel verscheen eerder in het blad Samen op Vakantie.

In een tent met twee baby's


Met een dreumes en een baby hebben onze kampeerplannen beperkingen. Onze tent is te klein. En hoe krijgen we twee kinderwagens, bagage en kampeeruitrusting in de auto? We besluiten een tent te huren in de Franse Bourgogne. Dan kunnen we bekijken of kamperen met twee kleintjes ons bevalt en hoeven we minder spullen mee te nemen. Bovendien willen we meer comfort nu we twee kleintjes hebben.


La Gagère

Aan het einde van de middag rijden we de camping La Gagère op. De zon staat nog stralend aan de hemel. Ondanks dat het eind augustus is, staat de thermometer op 30 graden. Een medewerkster heet ons welkom en stelt voor ons direct naar de tent te begeleiden. Zita (17 maanden) en Quinten (4 maanden) willen na de reis actie! Zo bemerken we direct een voordeel als je een tent huurt: alles staat voor je klaar.
We laden onze spullen uit. Een van de drie slaapcabines wordt 'onze garderobe'. Het bed is - met een celstofonderlegger erop - een prima aankleedkussen. Een pak melk kan direct de koelkast in. Ondertussen brengt een campingmedewerker het kampeerbedje en de kinderstoel voor Zita die we bij de boeking hadden gereserveerd.
Zita gaat op onderzoek uit in de tent. Wij pakken uit de tassen de badhanddoeken, de speeltjes en het zwembandje.
Een half uur na aankomst zitten we al aan het zwembad. Naast de omheining van het zwembad staan diverse bomen en grote struiken. Deze schaduwrijke plekken zijn ideaal om met je jonge kinderen te zitten. In kinderwagens en op uitgespreide kleden liggen kleintjes van diverse leeftijden. Quinten maakt kennis met een babymeisje van zes maanden. Ik leg hem erbij en ze kirren naar elkaar. Zita probeert haar nieuwe waterspeeltjes uit in het pierebadje voor de allerkleinsten dat is gevuld met een klein laagje water.

Verwennerij

Wanneer de kinderen hun energie een beetje kwijt zijn, gaan we terug naar de tent. Ik voed Quinten. De meegenomen flessenwarmer verwarmt ondertussen het potje van Zita dat ze even later moeiteloos leeg eet. Wij verwennen onszelf deze eerste avond en schuiven aan in het restaurantje van de camping. Daarna kruipen we vroeg in bed. Zita slaapt na deze vermoeiende dag snel. Quinten ligt heerlijk tussen ons in. Het is een echte luxe om in een tent op Echte Bedden te slapen.
Op onze eerste vakantiedag worden we gedwongen rustig aan te doen. Zita is niet lekker. Als we in haar mondje kijken, zien we een eerste puntje van een kies.
We installeren ons in onze leunstoelen op een plekje in de schaduw. Om de beurt nemen we haar op schoot. Medekampeerders komen geregeld informeren wat er aan de hand is. Iemand leent ons zelfs een bijtring. Zita sabbelt er dankbaar op, het verlicht blijkbaar de pijn. Aan het einde van de middag geven we haar een waterijsje op het terras. Het gaat er in als koek. We treffen er medegasten, die vragen hoe het met haar gaat. De gemoedelijke, niet bemoeizuchtige manier van omgang is een van de leuke kanten van kamperen, merken wij op.

Gelukkig is de ellende voor Zita de volgende dag voorbij.
We doen boodschappen in Luzy, waar de vele winkels duiden op een levendige detailhandel. We besluiten de rest van de dag bij het zwembad door te brengen. Zo kunnen we wellicht nog een kleurtje opdoen. Dat is maar goed ook want halverwege de week verandert het weer. Het wordt frisser. We maken uitstapjes en wandelingen. We gaan naar Autun waar we de kathedraal bezoeken en de oude vestingmuur uit de Romeinse tijd en het amfitheater bewonderen. Zita vindt de wijnstad Beaune geweldig als ze twee rondjes in de draaimolen mag. Wanneer we de wijnkelder van Yves Darviot bezoeken, heeft ze meer interesse in de kiezeltjes op de grond dan voor alle flessen waarin heerlijke Bourgognewijn rijpt. Quinten slaat het allemaal gade vanuit de draagzak. Hij vindt het machtig interessant om zo om zich heen te kijken. Alle indrukken maken dat hij regelmatig in slaap valt. De meegebrachte kinderwagen is een lekkere slaapplaats voor hem.

Witte koeien

We ondernemen wandelingen vanuit het nabijgelegen Luzy en vanaf de camping. In het groene heuvellandschap grazen witte Charolais runderen. We lopen langs boerderijen en door bossen. Als we een mooi landhuis of kasteeltje zien liggen lassen we een pauze in. Zita wil niet langer dan een uur in de rugdrager nu ze zelf kan lopen. Voor ons is een pauze welkom aangezien we beiden een kind en spullen meesjouwen. Het zijn de momenten dat Zita lekker kan bewegen en Quinten de borst krijgt. Na het voeden geven we hem een schone luier. De rugzak met reservekleertjes, luiers en billendoekjes bewijst weer eens zijn dienst wanneer hij meer dan alleen zijn luier vol poept.
Wanneer we de voorlaatste nacht in bed liggen, horen we het getik van de eerste regendruppels op het tentzeil. Het stopt niet met regenen en Zita slaapt die nacht onrustig. De volgende dag ziet de lucht loodgrijs. We wagen ons alleen buiten om brood te halen. Zita speelt binnen met haar speelgoedbeesten en verspreidt haar rijstewafel over de vloer. Met de aanwezige bezem vegen we de kruimels zo bij elkaar. De tent biedt haar genoeg speelruimte en de met tapijt bedekte houten vlonders zijn een prima ondergrond voor haar.
Wanneer aan het einde van de middag de zon doorbreekt, komen we bij een speeltoestel andere ouders met kinderen tegen. De grond mag dan nat zijn, de glijbaan is na twee keer roetsjen weer droog! Zita vindt het maar wat spannend om van de glijbaan af te gaan. Ze krijgt er geen genoeg van en we besluiten om haar badje in het sanitairgebouw voor een keertje over te slaan. De laatste avond eten we binnen. Zita eet een Frans hapje mee. Quinten zit erbij in de kinderwagen, die we even in de zitstand zetten. Als beide kinderen slapen, toasten we met ons glas rode Bourgognewijn op onze vakantie. "Op volgend jaar." Weer in een gehuurd 'huisje' van tentzeil? Waarschijnlijk wel. Het gemak en het comfort van een huurtent én de gezelligheid van een camping hebben ons een ontspannen vakantie bezorgd, concluderen wij.

Tips:

 • In het voor- en naseizoen zijn de huurprijzen lager, is het rustiger en is het (vaak) prima weer;
 • Informeer van tevoren of er ter plekke (afhaal)maaltijden zijn. Dat scheelt koken op de aankomstdag;
 • Neem een keukenrol mee voor onderweg en bewaar die in de auto. Zo heb je altijd iets om mee schoon te maken.


 • Naturistencamping Domaine de la Gagère

  58170 Luzy, Frankrijk
  Tel. (00 33) 386 30 45 57 (buiten het seizoen via Naturocamp)
  Internet: La Gagère

  Tenten te huur via Naturocamp:

  Postbus 749
  7500 AS Enschede
  Tel. (053) 538 88 30
  Fax (053) 538 84 22
  E-mail
  Internet: Naturocamp