Onze ze ervaring met Arnaoutchot

Le couderc
Le Couderc

Het begin

Het was wat later dan we gewoon zijn dat we met de caravan naar Frankrijk konden vertrekken.
We wilden in ieder geval nog een paar dagen naar Le Couderc gaan. Het was al enige tijd geleden dat we daar geweest waren.

Bij aankomst voel je dat je daar te lang bent weggebleven, maar het is niet anders. Je voelt dat aan de wijze waarop je ontvangen wordt. Verder ook aan de sfeer rondom het terras, de bar in die oude schuur en het terrein op zich. Heerlijk is het om dat weer te ervaren.

Eerst de caravan maar eens ergens op de bovenwei zetten. Daar aangekomen herken je een aantal gezichten van de regelmatige bezoekers. Daarna maar even wat eten in het restaurant, waar tegenwoordig een kokkin de pollepel zwaait. De nieuwe kokkin bleek ook heel goed te weten hoe in de pot te roeren, dus het is weer een lekkere hap die je daar op tafel krijgt.

We troffen het wel heel goed, we brachten namelijk het mooie weer mee naar de camping. Daar hadden ze voordien nog niet veel mooie dagen gehad. Nu vanaf de eerste dag dat we er waren hebben alleen maar mooi zonnig weer gehad. Daarbij waren de temperaturen heel redelijk en kon de kleding ook lekker in de kast blijven.

De tweede avond dat we daar waren, vertrokken we om weer eens bij Frans en Karien in hun restaurant te gaan eten. We hadden hun zaak nog nooit eerder gezien en waren echt wel benieuwd.
We vielen met de neus in de boter, want we kregen te horen dat zij in juni zouden gaan trouwen. Dus gingen wij dat nu wel even een beetje "voor" vieren. Tenslotte zouden we op die datum nooit in de buurt kunnen zijn.

Het werd dus een gezellige boel en hebben heerlijk gegeten.

Naar Arnaoutchot

Maar het is al aangestipt, we moesten verder.
We hadden immers weer de taak op ons genomen om de tenten te bewaken en voor de gasten aanwezig te zijn!

We moesten richting Bordeaux, naar Arnaoutchot.

Verkeerde weggenomen

Dat was slechts een ritje van +/-250 km en kon dus een uitstapje worden genoemd. Het was heerlijk weer om die reis te maken, niet te warm niet te koud en ook een mooie blauwe lucht. Tijdens de route merk je goed dat je naar een ander gebied af stevent. Het is er meer bebost, minder heuvels als je de duinen daartoe niet meetelt. Ondanks dat ik zelf al in oktober vorig jaar op de camping was geweest nam ik toch, zoals later bleek, de bekende verkeerde weg. Hierdoor kwam ik uit bij het strand van st. Girons Plage en moesten we vlak voor het strand terug keren naar dat plaatsje. Je moet hier echt even oppassen. Er staan wegwijzers maar die moet je wel op tijd zien.
Nooit meer snoeven als ik ergens geweest ben, dat ik dan nooit meer verkeerd rij.

Aankomst

Toch kwamen we op een mooie tijd aan op de camping en hadden even een leuk babbeltje op de receptie. We maakten kennis met de mensen achter de balie en natuurlijk over de plaats waar we voor enige weken zouden gaan staan. Die plaats was al voor ons besproken en bleek vlak achter de jeu de boulebaan te liggen en dat is weer dicht bij het strand. Na wat gemorrel met het achteruitrijden van de caravan op die plaats, bleek het een pracht stekkie te zijn. Omdat het het eerste jaar is dat de tenten hier staat, staan er nog maar drie tenten. Hierdoor zullen we niet omkomen van het vele werk, hoewel de tenten nog wel moesten worden ingericht. Wat we in de daarop volgende dagen deel voor deel gedaan hebben. Zo hebben we veel tijd over om de omgeving en de camping, met strand en alles wat er verder ook bij hoort, te verkennen.

Faciliteiten

De camping heeft een goed geoutilleerde winkel, waar je bijna, zo niet alles kunt kopen wat je maar nodig hebt. Het is vanaf het deel waar wij stonden een flink stuk lopen naar de winkel en die bleek in het voorjaar erg veel gesloten.

Er is daar een goed zwembad, met verschillende baden. Zowel binnen als buiten en ook geschikt voor de kleintjes onder ons. Met zelfs ook een glijbaan. Een massagesalon met alles wat je kunt wensen is ook een standaard op dit terrein, net als een kap(st)(p)er en een complete EHBO ruimte. Verder kan je nog gebruik maken van een sauna als je daar behoefte aan hebt. Deze bevinden zich in de directe omgeving van het zwembad. Hier zijn ook de restaurants en pizzeria's in de buurt.
Ook de onvermijdelijke souvenirwinkel, de krantenkiosk en de telefooncellen. Dan heb je aan de achterkant een heuse Bioscoop(theater) en discotheek.

Strand

Nu eerst maar eens naar het strand.

Beachview Beach Arnaoutchot
Het strand waarover in de nieuwsgroep en in sommige forums nogal druk gesproken wordt. Omdat het echt een heerlijk ruim strand is, een zandstrand wel te verstaan. Lekker breed en kilometers lang te wandelen. Het water was die dag niet zo wild als men gewoonlijk verwacht in dit deel van de Golf van Biskaje.
Op de foto pagina ziet u nog een paar foto's van dit strand.

Ons eerste dagtochtje was naar de plaats Dax.

Het was nog erg rustig. Want het voorseizoen was net begonnen. Het weer was al een tijdje zo als je het wenst, een lekker zonnetje en goede temperatuur.

Bij het binnenrijden in Dax heb je een parkeerplaats die naar ik denk, tijdens het hoogseizoen helemaal niet toereikend is. Later ontdekten wij dat er verderop nog een grotere parkeerplaats was. Als je de wegoploopt wordt je ontvangen door een stier. Direct daar tegenover was er een markt met allerlei regionale producten. Ik neem nu even aan dat deze er regelmatig is.
Een fontein die nu eens in de lengte zijn water laat stromen ligt daar midden in de winkelstraat in het centrum. Deze fontein heeft een verhaal. Zoals je op de fotopagina kan zien is de hond erg blij zijn baasje, de soldaat, weer te zien. Ook de baas was heel erg blij verrast om de hond levend aan te treffen. Toen hij voor zijn vaderland weg moest van huis was de hond ernstig ziek. Hij zou zeker niet meer kunnen genezen en dus zouden zij elkaar niet meer terug zien. Maar de hond dronk veel uit de bron die daar uit de grond kwam en dat was heel goed. Dat water bleek een genezende werking te hebben voor heel erg veel verschillende kwalen, hierdoor bleef de hond niet alleen leven maar werd ook weer heel gezond. Uit dankbaarheid heeft de soldaat daarna deze bron laten aanleggen zodat iedereen er gebruik van zou kunnen maken en iedereen zou daarna heel gezond verder leven.

Even plassen Misschien helpt het voor dat jongetje ook. Dat hij door hier te plassen. Hierdoor kan hij misschien wel honderd jaar oud worden.

Intussen moet er ook wat gewerkt worden natuurlijk. Maar goed ook als ik tot de ontdekking dat de banden van alle bolderkarren leeg staan. Die zullen we dus maar eerst eens gaan oppompen. Gelukkig heb ik een compressortje bij me en kan dat vrij snel gedaan worden.  Zachte banden

Ons volgende uitstapje is naar San Sebastian in Spanje.

We zijn er nogal vroeg naartoe gegaan want we hadden de voorkeur niet over de autoweg te gaan, maar zo dicht mogelijk langs de kust te blijven.
Hierdoor hadden wij wel de kans om door de diverse dorpjes te gaan en ook even rustig in Biarritz te flaneren. Wat is dat een mooi, gezellig en vol van geschiedenis zijnde oude stad. Hiervandaan ga je naar St. Jean de Luz, een plaats die ook het bezoeken meer dan waard is. Er staan genoeg mooie en lang bewaard gebleven gebouwen.
De haven is ook de moeite waard om te gaan bezoeken, zeker ook in de periode van het hoogseizoen. Dit omdat er dan diverse feesten gehouden worden. Overigens komen we hier nog een keer terug.

De laatste plaats voor de Spaanse grens is Hendaye, een kust-, en badplaats voor de Parijsenaars. Er is hier een zeer breed zandstrand met een heel mooi en rustig gelegen naturistenstrand aan de noordkant van de plaats. Er is voor de snorkellaars veel te zien direct aan het strand al. De bodem is afwisselend rots en zand, een waar paradijs voor de vis en zeeanemonen. Zodra je hier de grens overgaat kom je gelijk op een zeer drukke route naar Madrid, Burgos en niet te vergeten San Sebastiaan.

De foto's die we in San Sebastiaan hebben gemaakt zijn te vinden op deze pagina.

Het is een drukke maar zeer mooie stad, met een heel oude stadskern. In die oude stadskern zijn van die heel smalle straatjes, met verschillende winkeltjes, restaurantjes en barretjes. De zee heeft in een baai in het centrum van de stad een mooi strand opgeworpen, waar we geen naturisten zagen. Grapje!!! Hadden we ook niet verwacht, hoewel de Spaanse wet daarin heel niet verkeerd is. De terrasjes zijn lekker bezet en de bediening is uiterst vriendelijk.

Ik denk dat de foto's genoeg spreken, dus hoef ik nu niet alles tot in details op te schrijven.

Een paar dagen later zijn we weer naar St. Jean de Luz gereden. Deze keer met een echtpaar die we elk jaar ergens op een camping tegenkomen. Dit trouwens zonder dat we van elkaar weten naar welke camping we gaan. Met hen wilde wij de oude stadskern gaan bekijken, maar ook om verder te gaan naar een heel oud treintje die je een berg op brengt.

Het is de spoorlijn La Rhune.

La Rhune is een bergstation op 905 meter hoogte.
De omgeving heeft een zeer mooie natuur en er lopen in de vrijheid kleine stevige paarden. Verder lopen er schapen en we zullen de vogelsoorten maar niet een voor een gaan noemen. Voor natuurliefhebbers een gebied met een prima flora en fauna. Het uitzicht is daar vrij over 360 graden en heeft *** volgens de Michelin gids.

Vanaf de top kijk je over het mooie Baskenland en je kijkt naar de Pyreneeën en ook de Golf van Biskaje. Het treintje, grotendeels uit hout gebouwd, is in 1924 aangelegd voor de toerist en beweegt zich voort over een tandheugel. Een foto gemaakt van de machinekamer, laat een deel van de overbrenging zien. Zware tandwielen brengen de kracht van de machine over op een tandheugel, waardoor het treintje kan rijden. Kracht

De tandheugel is goed te zien.  Op deze foto kan je de tandheugel goed zien.
 Op de foto pagina ziet u nog een paar foto's van dit treintje. Het is beslist aan te raden, vooral ook met kinderen om deze rit een keer mee te maken. Voor de sportievelingen onder ons! Natuurlijk kan je ook te voet naar boven gaan.

Vliegshow

Een paar dagen later op een zaterdag en zondag was er vliegershow op het strand van Moliets Plage.

Deze werd gehouden op een weekend in juni en daar waren echt heel mooie exemplaren bij. Zo was daar een exemplaar met de uitbeelding van een grote octopus, of de benen van een vrouw in netkousen. Voor dat we die echter gaan zien eerst nog even dit.

Zoals ook uit de verschillende foto's moge blijken is, behalve het strand, ook het plaatsje zeker het aankijken waard. Het heeft volledig zijn bestaan te danken aan het toerisme en zal daardoor buiten het seizoen een volkomen uitgestorven plaats zijn. Er zijn een paar goede restaurants waaronder een heerlijke Vietnamees te vinden. We hebben daar gezellig gezeten en daarbij lekker gegeten.
Dit geld ook voor de niet ver hiervandaan liggende plaats Vieux Boucau Les Bains ook zeker de moeite van het bezichtigen waard.
De grachtjes de straatjes zijn werkelijk leuk aangelegd en duidelijk doordacht ontworpen. De architect zal in de gelegenheid geweest zijn om zijn gang te gaan. Voor de toerist moet dit kunnen.

Omgeving

Het is reeds eerder aangehaald dat de natuur in deze omgeving ook de moeite waard is. Zo zou je op een dag eens kunnen vertrekken van de camping, bijvoorbeeld wanneer je naar de markt in Souston zou gaan op maandag. Alleen ga je dan niet rechtstreeks naar Souston. Een paar honderd meter voor de rotonde van Souston ga je dan linksaf een weggetje op waar bij aan het begin een verkeersbord staat dat je maximaal 2,10m hoog mag zijn. Deze gaat door een stukje natuur waar van alles te zien is op het gebied van zowel plant als dier.

De markt van Souston is een druk bezochte markt. Dus is daar ook driekwart van de camping aanwezig. Om een indruk te geven heb ik de stand van de Baskische dames met hun kleurige handwerken op de fotopagina geplaatst. De producten van de streek zien er smakelijk uit en dus nemen wij er maar een paar mee naar de caravan. De eerste keer dat wij naar de markt gingen konden wij met geen mogelijkheid de auto op slot doen. Steeds ging het slot even snel als wij het dicht draaide weer open. Dat is verdraaid lastig wanneer je ergens wil gaan wandelen en dus geen zicht kan houden op je auto. Goed even zoeken of er een Ford garage is in de omgeving. De eerste waaraan ik dit vroeg vertelde dat die een paar maanden daarvoor failliet gegaan was en dus moesten we maar naar de auto service van L'Eclerq. Daar aan gekomen was een monteur vrij die kon dus direct uitzoeken wat er aan scheelde. Hiervoor haalde hij de binnen bekleding van het portier af. Kwam daarbij tot de conclusie dat hij geen midddelen zou hebben om de reparatie goed uit te voeren en gaf toen het adres van de Ford dealer. Wah? Dealer? Die was toch Failliet? Wel nee en nooit geweest ook.

Goed wat waren de kosten van dit onderzoek? Vroeg ik met de gedachte dat een prijs niet echt eerlijk zou zijn maar er was wel gewerkt aan de sloten. Dat was service hij kon helaas niet helpen. Bij de dealer werden we opgevangen met de melding dat hij intussen op de hoogte was van het probleem en dat hij gelijk wilde kijken of hij wat kon doen. Hij sloot een laptop aan op de autosteker en zei; "Oh een beetje siliconenspray en het is weer prima voor elkaar". Hij was meer dan een uur bezig met ook van de andere portieren de bekleding af te halen om te zorgen dat we niet elk moment weer met dit probleem door één der andere portieren zouden komen te staan. Toen het klaar was zei de baas himself, "Dit zal ongeveer 40 euro gaan kosten kan u het daarmee eens wezen?" Nou en of wij dat konden. We hebben ook nu nog goed werkende sloten dus het was goed werk. De dealer hier in Holland had er al een nieuw slot ingezet voor het zelfde probleem, dat was heel wat kostbaarder. Ik meen dat het toen 350,00 gekost heeft.

Vogels

 Vriendjes  Terug op de camping, nemen we met gasten uit een van de tenten, even tijd voor een wijntje met daarbij een paar nootjes. We kregen onverwachts visite van een paar vogeltjes. Die gingen lekker van de nootjes snoepen. Die rakkers trokken zich er niets van aan dat wij ze zo zouden kunnen pakken.

Eet smakelijk

Nog een mogelijke wandeling

Nog een idee voor een mooie wandeling. Dat kan te voet, maar als je dat wenst ook met de auto want er is voldoende parkeerplaats. Wanneer je van de camping vertrekt ga je rechtsaf, tot bij het eerste bruggetje. Je kan daar de auto net over de brug parkeren.
Hier kan je een heerlijke wandeling maken langs dat riviertje, zowel in de richting van de zee als in tegenover gestelde richting. De bloemen die daar in het wild groeien zijn prachtig, bv. de Aronskelk, maar ook de slang die het pad kruiste en rustig zijn weg vervolgde.
Net geen camera natuurlijk, wat dacht je!

Restaurants

In de omgeving van de camping zijn ook een paar goede restaurants die het vermelden waard zijn. Toch zal ik het nu bij slechts een restaurant houden. Feitelijk voor een belangrijk deel omdat mij de namen en eventuele adressen ontbreken. Stom hé!


Voetbal

Dan is het tijd voor de voetbalwedstrijden die in Portugal gehouden werden. Natuurlijk zijn er mensen die liever de wedstrijden via de Nederlandse TV zien dan via de Franse TV.
Dat betekende dat wij de TV voortent opstelde en dan met een groepje mensen aan de tent zaten te kijken. Dit wel met een drankje en hapje voor de gezelligheid. Meestal zat de stemming er al snel goed in.

Weer naar huis

Maar de dagen gaan door en langzaam aan wordt het de hoogste tijd dat we de caravan reisklaar gaan maken. We zouden op 4 juli terug naar huis gaan om dan op 15 juli weer op Spanje te kunnen zijn.

We gaan dus nu een nacht op de parkeerplaats staan en laten de caravan daar achter. Nu kunnen we solo heen en weer rijden.

Download de beschrijving als DOCdocument.
Eet smakelijk

Naturisten Camping Gids