Ervaringen met Camping l'Eglantiére en omgeving.

l'Eglantiére

l'Eglantiére bij Castelnau Magnoac, of wel bij Aries Espenal. We zouden daar voor het eerst van ons leven gastheer/-vrouw zijn voor huur tenten. Het zou gaan om het bewaken van de daar staande tenten, en de begeleiden van de huurders van die tenten.

Op reis

We vertrokken dus 26 april uit Breda zonder caravan, maar wel met veel bagage. Die kunnen we ook vrij makkelijk meenemen met onze Ford Transit. De caravan stond op ons te wachten op La Gagère, een 100 km onder Dijon. Dat is de camping van de eigenaresse van Natuurocamp. De route daarheen is ongeveer als volgt; Antwerpen, Brussel, Charleroi, Phillippe Ville, Rocroi en Rethel. Dan de autoroute langs Reims, daarna weer snel via de D- wegen naar Autun.

De begroeting door Jean Pierre was zoals te verwachten heel hartelijk. Hij dacht dat we daar zouden komen voor een deel van het seizoen, maar dat dat een vergissing was hadden we hem snel duidelijk gemaakt.

De andere dag vertrokken we naar Le Couderc waar we een paar dagen heen wilden voordat we naar onze eigenlijke bestemming zouden gaan. De reis leek veel langer te duren dan we hadden gepland wat ook kwam omdat er een stuk moest worden omgereden door werkzaamheden. We gingen net ten noorden van Clermond Ferrant langs. Op Le Couderc vroeg men zich af of we niet bij hen konden blijven als gastheer/-vrouw, zij hebben ook tenten van euronature staan. We hebben daar tevens de eerste "open podium" avond meegemaakt van het seizoen 2001, en die was gelijk al weer een groot succes.

Vlotte reis.

Op 2 mei zijn we dus doorgereden naar l'Eglantiére 120 pl. Het was nu wel een vlotte reis, hoewel we ook nu een heel stuk moesten omrijden voor wegwerkzaamheden, de weg na Auch ( D929) was afgesloten en dat betekende een uur extra rijden. Bij aankomst werden we zeer hartelijk begroet door Marcella en Xafier, de directie van de camping.

Na de caravan op zijn plaats te hebben gezet eerst maar eens een welkomst drankje en praatje over hoe en wat van de camping. Zoals bv de gezamenlijke personeelskoffie, 's morgens om tien en 's middags om vier uur. Enige afspraken gemaakt hoe we zouden samenwerken, het was ook voor hen de eerste keer dat zij tenten van een verhuurbedrijf op het terrein hadden staan. Al gauw zagen we dat we over en weer goed zouden kunnen samen werken en dat het gewoon "klikte".

Het weer

We zagen ook de Pic du Midi vanaf de camping, dat betekent dat het helder weer is en dat we lekker in de zon kunnen gaan liggen,lopen ,lezen en natuurlijk ook werken. Het weer daar is sterk onder invloed van zowel de Atlantische oceaan als ook de Midellandse zee en natuurlijk niet te vergeten de bergen zelf.

Het terrein

Het is een prachtig mooi terrein met plekken voor elke smaak. Beschut tegen de zon, maar ook met erg veel privacy, maar ook open in de volle zon, met bescherming tegen eventuele wind. Er is ook een veld voor "wild"kamperen.
Daar zijn geen voorzieningen zoals water of elektra. Daar moet je een bruggetje over lopen om naar het sanitair blok te gaan voor bv douchen en/of toiletten. Ook is er feitelijk geen bescherming tegen de zon. Prachtig voor natuurliefhebbers dat weet ik heel zeker. Om een voorbeeld te noemen wat ik meemaakte in het voorseizoen. Ik heb soms drie kwartier naar grazende reeën zitten kijken dat was ongelooflijk mooi om die dieren zo dichtbij te zien. Hooguit een twintig meter van mij vandaan.

Voorzieningen

De voorzieningen zijn goed te noemen, ook al zijn die soms wat laat ter beschikking. Xafier heeft de ervaring met de Fransman in zijn hoofd en die komen pas later in het seizoen. De Hollander, vooral ook de grijze golf, komt veel vroeger. Er is een heel goed zwembad met peuterbadje, een goed restaurant en ook een kleine winkel, maar daar moet wel van gezegd worden dat die pas in het hoogseizoen open gaat.

Omgeving.

Vanaf de camping is het een peulenschil om naar de Pyreneeën te gaan voor een dagtocht, ook Lourdes is goed te doen. De natuur in de omgeving is ook heel mooi, met overal veel kans op vliegend wild en ook reeën. Hieronder ga ik dan ook een dagtocht beschrijven.

Een dagtocht naar de Col 'd Aspin.

Ik had nog beloofd een rondrit te beschrijven. Dat kan iemand helpen die toevallig daar in de buurt is of er heen gaat. In het wegenboek van Michelin ligt Camping l'Eglantiére op kaart 177.
Ik begin dus vanaf de camping, daar ga je terug richting Castelnau Magnoac. Wanneer je aan de hoofdweg komt (D-929) ga je linksaf richting Lannemezan = 24 Km.
Op de rotonde rechtdoor richting Arrau = 3 Km, ook op de volgende rotonde ga je rechtdoor richting Arrau en niet de A64 op.
Na ongeveer 13 Km draai je vlak voor Arrau de D918 op.
Dat is richting Col 'd Aspin. Deze wordt vaak bezocht door de tour de France. Je gaat nu een kronkelende weg op richting de top.

Vergezichten

Je hebt dikwijls mooie vergezichten over de valleien, het is zeker de moeite waard hier en daar eens te stoppen en wat rond te dwalen.
De weg vervolgt na de Col richting St Marie-de-Campain, je blijft op de D918 en dus sla je linksaf richting de Col du Tourmalet. Even voor de top van de berg is een parkeerplaats, daar zou ik zeker even gebruik van maken.
Op de top is een gedenksteen en een standbeeld van wielercoryfeeën te zien. Ook is het restaurant daar helemaal niet verkeerd en redelijk van prijs.

Je hebt nu bij elkaar ongeveer 91 Km gereden.
We gaan verder en rijden door naar Luz St Sauveur daar gaan we rechtsaf de 921 op naar Pierreffitte Nestalas en dan weer door naar Villelongue, daar ga je rechtsaf de D13 op naar Beaucens waar je op het terrein van een oud kasteel de wilde vogels van DonJon Oisseaux Show kan gaan bewonderen. Dat is een aanrader, vooral met (jonge)kinderen. De valkeniers betrekken de kinderen heel goed bij de show en laten de vogels dicht boven hun hoofden scheren.

De terugweg

Bij vertrek aldaar draai je weer rechtsaf de D13 op tot Argelés Gazost. Dan draai je de N21 op naar Tarbes. In Tarbes ga je op zoek naar de weg die naar Trie sur Baise loopt, door steeds richting Auch (spreekuit als osch) te rijden.Als je deze weg volgt kom je weer door de mooie natuur en ga ook even in het plaatsje zelf rondwandelen, het is de moeite waard. Draai nu de weg op naar Castelnau Magnoac. Daar aangekomen draai je rechtsaf de rotonde op en daarna ga je de D929 op in de richting van Lannemezan, je komt dan, na in totaal ongeveer 250 Km gereden te hebben, weer bij de zijweg voor l'Eglantiére.


Ik wens jullie een mooie dagtocht toe.

Download deze route als PDF document.
Nog geen PDF Reader? Klik dan Hier
KLIK HIERHOME