El Templo Del Sol 14 juli tot en met 25 september 2004

Najaar 2004

Nu het jaar ten einde loopt realiseer ik mij dat er nog werk op mij ligt te wachten voor het komende jaar. De map met toeristische informatie voor de gasten van El Templo del Sol moet worden nagezien en de daarin opgenomen routebeschrijvingen moeten worden verbeterd. Er moeten een aantal brochures die alleen voor 2004 waren worden uitgehaald en zo mogelijk door nieuwe voor 2005 worden vervangen. Dan licht die tenminste van het begin af aan gereed bij de gastvrouw/heer.
Hierdoor komt ook alles weer boven van onze ervaringen op deze goede camping in Spanje. Niet alleen de camping maar ook het gebied er omheen. Goed om kort te gaan, dat is de aanleiding om nu toch maar eens onze ervaring te gaan optekenen en op het www te plaatsen.

Route naar El Templo del Sol vanaf Arnaoutchot

Het was vroeg de ochtend van 13 juli toen we van huis vertrokken, op weg naar Arnaoutchot. Het was een uur of 5, dus konden we lekker doorrijden zonder noemenswaardige files. We hadden 4 juli de caravan op de parkeerplaats van de camping laten staan. Dus zouden we nu weer een nacht op die parkeerplaats slapen en dan de volgende dag naar El Templo del Sol door rijden. We meenden dat op 14 juli, de datum van het grote feest in Frankrijk, een wel erg rustige autoweg te hebben om naar Spanje door te trekken. We hadden gehoord van mensen die voorheen voor BoNature die route regelmatig hadden gereden dat het via San Sebastiaan het beste was, dus zouden wij die route ook nemen. Het lijkt misschien vreemd, maar ik zou het bijna gaan adviseren om vanuit Nederland naar El Templo del Sol deze route ook te nemen. Je kunt ergens Bordeaux en San Sebastian een tussenstop inlassen. Dit zowel als je solo, dus alleen met de auto of motor reist, maar ook als je met een aanhanger, camper of caravan gaat. Het is door Spanje een mooie weg ook een zeer rustige weg. Zo rustig zelfs dat een wegrestaurant zijn deuren gesloten heeft net als de benzine pomp op die zelfde parkeerplaats. Alleen het gedeelte langs San Sebastiaan is wel even een beetje druk en soms is het echt wel oppassen geblazen op dat stuk weg, maar verder is er eigenlijk alleen maar voordeel te behalen.

Tolwegen

We gaan dus tegenwoordig hoofdzakelijk over de tol wegen en hebben wel is waar geen haast, maar willen wel op een beetje redelijke tijd op de camping aankomen. Vandaar dat we gewoon ontspannen lekker door tuffen met ons busje. We weten het niet echt maar ze zouden op Arna al aan het zingen kunnen zijn. Zij die ons verwachten zingen dan; "Busje komt zo! Busje komt zo! Busje komt zo! Busje komt zo!" Maar misschien zingen ze ook niet en dat is ook goed.

Aankomst Arna

Om een uur of vier vijf zijn we dan bij de caravan, waarbij het opstapje dat we vergeten waren om binnen te zetten nog keurig op zijn plaats stond net als wij het hadden achter gelaten. Dat is tenminste iets waar door je dat echte gevoel krijg.

Even kijken of de bekenden aan de tent of caravan zijn en ook kijken of Joke op het kantoor is. Nee dus. Dat gaat dan snel dan lopen we door naar het zwembad en daar even wat zwemmen en drinken. We willen niet al te veel doen en ook niet erg laat naar bed dus blijven gewoon rondhangen.

Vertrek naar Spanje

De volgende morgen om 6 uur stappen we uit bed om ons op te maken voor vertrek naar Spanje.
We zullen de tolweg nemen en proberen om bijtijds door het drukste gedeelte te komen. Die tolweg is slechts een paar kilometer voor de grens met Spanje.
Daarna gaat de trip op de cruse-control lekker door. Zodra we op de A63 zijn is er toch meer verkeer op de weg dan wij verwacht hadden. Waarschijnlijk zijn dit mensen die pas nu vrij zijn en op weg gaan naar hun stekkie aan de kust. Na de Spaans/Franse grens gaan we voorbij Irun de A-15 op naar Pamplona Iruña om later de A68 op te gaan. Het is heerlijk rustig op de weg en mooi weer om te rijden. Het landschap is vrij droog en vlak. Je moet er wel rekening mee houden dat er weinig stopplaatsen zijn met voorzieningen voor drank of iets dergelijks. We troffen een pompstation aan die gesloten was net als het restaurant die er ooit was.
Bij Zaragoza gaat deze weer over in de A2 naar de plaats Lleida/Lérida.
Op deze weg kom je op een bepaald moment over

De Nul Meridiaan over de Autoweg

de Nulmeridiaan, om dit kenbaar te maken heeft men een monument over de weg geplaatst.

De laatste kilometers

Bij Lleida aangekomen ga je de sneweg af naar de C-12. Je gaat dan via Torrebesses naar Mora D'Ebre. Na ongeveer 6 km na Mora D'Ebre, ga je linksaf de C-44 op en blijf deze dan volgen tot in L'Hospitalet de L'Infant. Volg van af hier de borden naar de camping.

Opm.:

Na een rotonde krijg je een aantal drempels á la type rug- en nierpijn, om bij El Templo del Sol aan te komen.
El Templo del Sol

Aankomst

Allereerst, net als iedereen die op een camping aan komt, gaan wij ons melden bij de receptie. Dat ging vlot want alle benodigde informatie hadden wij al vooraf opgestuurd.
De mensen die wij zouden gaan aflossen waren juist boodschappen gaan doen, die hadden ons niet zo snel al verwacht. Onze dochter was trouwens al een paar dagen eerder op de camping aan gekomen dus kwamen die al roepen voor een koud pilsje. Na een hartelijke begroeting met een drankje dus gingen wij de caravan maar eens op een plaats wegzetten. Het volledige opzetten van de voortent en zo meer doen we morgen wel.

Hoofd ingang

Hoofd ingang

Receptie ingang

Receptie

Receptie

Receptie

Lantaarnpaal

Lantaarnpaal

Patio v.h. Hoofdgebouw

Hoofdgebouw

Restaurant

Restaurant

Het strand

Het strand

Boogschieten

Boogschieten

De camping.

Wij gingen eerst maar eens de camping bekijken. We liepen met ons vieren over de camping waar ik al in oktober 2003 een paar dagen was geweest. Daardoor en door het forum en de nieuwsgroep wist al wel dat het een heel mooie camping is, de bouwstijl is Moors en dus anders dan je gewoon bent te zien. Langs alle paden staan er lantaarnpalen in de vorm van een Konings Cobra, die met zijn opgeblazen wang het licht over de paden verstrooit.

De gebouwen zijn in een vierkant om een binnenplaats heen gebouwd. De hierdoor ontstane open vierkant in het midden wordt weer benut voor een fontein te plaatsen en bij het hoofdgebouw is daar de animatie actief. Je kan op verschillende plaatsen naar dit middendeel toe dwars door de receptie bij voorbeeld of via de achterkant gewoon door een poort. Ook via de bar aan de ene zijkant. Daar kom je ook bij het restaurant en de pizza tent. Aan de andere zijkant is de supermarkt. Deze supermarkt is dezelfde als ook in het dorp te vinden is van het Suma keten. In deze supermarkt haal je elke dag weer je verse stokbrood. Verder kan je er bijna alles halen wat je op een camping zoal nodig heb. Aan de barzijde heb je verder nog het restaurant en de pizza bar. Dan is er verder nog een bioscoop in deze gebouwen te vinden. Daar speelt met grote regelmaat een goede film. Hieromheen is een grasveld met diverse bomen en planten. Dan kan je via de hoofdweg, maar ook via het buitenpad langs het strand naar de toiletgebouw gaan. Ook dat is een vierkant gebouw met via lange gangen de dames en heren toiletten. Dus die zijn hier van elkaar gescheiden. Dan kan je via een poort naar de douches. Die zijn in een vierkant aan de binnen kant bereikbaar. Ook kan je via twee doorgangen tegenover elkaar nog twee rijen douches vinden. De hokjes zijn afsluitbaar en behoorlijk ruim bemeten. Er is een wasbak met grote spiegel en daarachter een douche die een mengkraan heeft. Alles is redelijk tot goed schoon, ook in het hoogseizoen, wel komt het voor dat er een tekort is aan papier in de drukste periode. Verder naar achteren heb je dan het zwembad. Hoewel zwembad? Het zijn er drie die elk een etage lager is dan de vorige. Je krijgt hierdoor het idee dat je vanuit dit zwembad zo de middellandse zee in kan zwemmen. Hier is een snackbar met heerlijke tappa's, goede uitsmijters en nog veel meer aan lekkers.

zwembad

Zwembad

De plaatsen

De plaatsen zijn eigenlijk wel wat aan de kleine kant, waardoor je soms moeite hebt om de caravan goed te plaatsen. Volgens geruchten zullen die plaatsen in de nabije toekomst wel met de helft groter worden. De regering of een of andere overkoepelend orgaan schijnt te gaan eisen van campings dat de plaatsen een fatsoenlijke afmeting dienen te hebben anders raken ze de broodnodige sterren kwijt of krijgen er geen. Die zijn weer nodig om een bepaalde prijs per locatie te kunnen bedingen. Ik vraag me overigens af hoe ze dat willen gaan doen met al die bomen die nu feitelijk de plaatsen bepalen.

De ligging

De camping ligt aan het einde van het dorp waar je ook te voet makkelijk naartoe kan gaan. Doordat het naturistenstrand tevens voor de mensen uit de omgeving, waaronder de leden van de vereniging, moet dit strand een openbaar karakter behouden waardoor er een opentoegang is voor het publiek. Dit veroorzaakt dat er ook mensen van buitenaf de camping kunnen oplopen.

Het strand

Het twee en een halve kilometer lange strand kan je helemaal benutten omdat die in beheer is bij de Naturisten vereniging. De website van de vereniging Associacio D'Amics de platja naturista Del Torn.
De voorzitter van deze vereniging woont zo ongeveer op de camping woont met heel zijn gezin. Mister Manel is altijd bereid om over het strand te praten met je. Heerlijk zwemwater
Het is een fijn zandstrand, met hier en daar wat rotsblokken. Over het hele strand zoals gezegd kan je lekker langs de kustlijn wandelen tot aan het eind waar je door dat daar de rotspartijen beginnen, niet verder kan. Je kan hier heel wat verschillende fossielen vinden. Tegenwoordig is er een trap om naar het strand te gaan. Hoewel die bijna weggespoeld is geweest, maar dat vertel ik later wel.

Wat kan je zoal verwachten.

Zware winden.

Er wordt veel gesproken over heel sterke winden die hier kennelijk regelmatig kunnen op zetten. Dat gebeurt veelal 's nachts. Je ziet dan stoelen en tafels over het terrein vliegen net als de parasols. Het is dan flink warm en samen met het opwaaien van de stof en de planten is het een prairie achtig gezicht. Het schijnt niet zelden voor te komen dat de mensen met alles wat ze kunnen opbrengen aan de tenten hangen om het wegwaaien te voorkomen. Daarom ook worden alle tenten en voortenten van de caravans hier met stormbanden vastgesjord.

Regen

Wij maakte wel twee keer een regenbui mee die er niet om logen. Het pad langs de caravan leek wel een kolkende rivier, uitstekend geschikt voor wildwatervaren. De modder werd met zoveel kracht weggevoerd dat de afwatering langs de camping het niet meer kom bijhouden en deze goten overliepen met modder. Het laatste deel aan het strand maakt deze goot een te sterke bocht en gelijk daarop nog zo'n bocht dat het water er met kracht overheen geslingerd wordt en daarmee de fundatie onder de trap vrijwel wegspoelde. Het zand was er zeker volledig onderuit gespoeld. Ook de paden op de camping raakten veel zand kwijt waardoor er grillige banen als nieuwe rivier beddingen ontstonden. Het hoofdpad langs die vanaf voor helemaal tot het eind toe doorloopt werd zo een nieuwe landkaart met bergstromen en rivieren.
Op het strand was zoveel zand weggespoeld dat het leek of er een bulldozer was geweest die een rivier had aangelegd.
Sommige tenten van de camping zelf waren niet helemaal goed gezet en dus liepen die ook modder en water schade op. Er waren er met een centimeter of vijf modder die naar binnen liep. De kastjes van binnen met daarin de borden en het bestek konden ze dan ook helemaal uitsoppen en de borden opnieuw afwassen. Wij zelf hadden geen tochtstrook aan de caravan vastgemaakt waardoor ook wij veel regenwater in de voortent hadden en natuurlijk ook modder. Maar door het open grondzeil die tegenwoordig in gebruik zijn was dat niet erg. Buiten gooien en het droogt van zelf.

Kennismaken

We gingen nog maar eens kijken of Sjaak en Tinie al terug waren van het boodschappen doen. Ze waren terug en dus gingen we een praatje maken om kennis te maken. We hadden elkaar al wel getroffen bij de kennismakingsdag, maar dat is steeds met onderbrekingen omdat er zoveel meer bij elkaar zijn op die dag. Nu met een drankje ging dat heel wat makkelijker. Ook maakten we toen afspraken hoe laat we zouden gaan eten, dat zouden zij voor ons maken. Maar ook voor de volgende dag, hoe laat gaan we de tenten langs om ons te introduceren en gelijk ook kijken hoe de nummering loopt en waar ze precies staan. Welke aandacht nodig hebben voor onderhoud en dergelijke.
Ja als gastvrouw/heer heb te maken met zware en vermoeiende zaken! ;-)

We zagen aan de lijsten dat de bezetting heel goed was voor het eerste jaar dat deze tenten hier staan en ook rekening houdend met de late bekend worden dat ze hier zouden staan. Er was dus nooit echt veel reclame gemaakt en toch waren ze tot eind september bezet.
De volgende morgen gaan we niet alleen bij de goedgemutste gasten langs, maar ook bij de receptie. De receptie wenst alleen geklede bezoekers, net als de supermarkt, het restaurant en de pizza bar. Verder is dat regel voor de bioscoop en de bar welke ook alleen voor geklede gasten toegang verschaft. Bij de receptie praten we over het hoe en wat met de aankomende-, en vertrekkende gasten. We krijgen een hoeveelheid rode bandjes mee. Die moet om de pols of enkel gedragen worden om te kunnen zien dat je bij de camping hoort en dus het zwembad in mag. Dat mogen de bezoekers van het strand natuurlijk niet.

De restaurants

Ik kan niet echt zeggen dat de restaurants van de camping een erg hoog culinair niveau hebben, integendeel zelfs. Daarom ook raden wij de mensen gewoon aan om net even buiten de camping het restaurant van de textielcamping met een bezoek te vereren.
Deze staat onderleiding van een Nederlandse, ik meen 70 jaar intussen, die een goed bereide maaltijd voorzet vanaf 8,50. Dat is dan een drie gangen menu. Toch is het restaurant op de camping niet een leeg verlaten terras. De snackbar aan het zwembad is een heel ander verhaal, daar kun je overheerlijke uitsmijters bestellen en ook een behoorlijke variatie aan tappa's en andere gerechten. Wat zou je denken van een bord friet met gebakken eieren en gebakken bacon? Ik zou zeggen bekijk de kaart maar eens goed.

De culinaire omgeving

Laten we eens kijken wat er in de omgeving aan culinairs te vinden is.
Gek genoeg kom ik tot de ontdekking dat wij in Hospitalet vrijwel nooit zijn wezen eten. Behalve dus op de naast gelegen camping, die we best wel kunnen aanbevelen. Slechts één keer maar. Dat was in La Terra Cafe. Lekkere tappa's en koud bier, eis toe en we waren er best tevreden mee. In de omgeving hiervan is een bar annex ijssalon waar je een overheelrijke Papillon kunt bestellen. Dit is een ijscoupe met vanilleijs, walnoten en honing. Dat is smullen!

In de plaats Miami Platja direct aan Hospitalet gelegen aan de weg naar Tarragona zijn een hele reeks van hotels en restaurants die allemaal wel iets hebben. We halen er twee of drie tussen uit.
Eerst gaan we eens een lekker hapje eten bij Antic Restaurant Veracruz, meer bekend als La Borda d'en Manel aan de avenida Barcelona 172. Hoewel je heel goed buiten kan eten heb ik de voorkeur binnen te gaan zitten, het is wat koeler en de stof van voorbij rijden de auto's komt niet zo makkelijk op je bord terecht. Gelijk bij binnenkomst ervaar je al de sfeer, het is er bistro aandoend gemeubileerd en er hangen hier en daar gereedschappen van oude ambachten aan de muur. Je kan hier voor 9 á 9,50 een prima dagschotel bestellen welke elke dag anders is. Dat betekend dat het soms iets is wat niet werkelijk jou keus zal zijn. In dat geval zijn de a la carte menu's niet mis. Het is een goede keuken en de bediening is net eender. Je wordt vriendelijk en netjes bediend, met goed advies indien dit nodig mocht zijn.
Het ontvangst verder is dat je bij binnenkomst een welkomst drankje met een klein hapje gepresenteerd krijg. Van mij is dit restaurant echt een aanrader.
Even verderop heb je Kota Radja, een Chinees restaurant die een wel zeer aparte manier van serveren heeft. Je moet hier even aan wennen. Eerst moet je er rekening mee houden dat de bestelling altijd volledig moet zijn. Dat wil zeggen als je een baby goreng wilt hebben, je de rijst bij de baby goreng moet bestellen. Je zou anders alleen de baby goreng op tafel gezet krijgen. Verder serveren ze op volgorde waarop de gerechten in de keuken gereed zijn. Dus als je eerst de baby goreng krijg wacht dan maar niet op de rijst, want die kan best eerst komen als de baby goreng al koud is. Bestel ook niet een nagerecht gelijk met het hoofdgerecht, het zou zo maar kunnen dat je dan eerst het nagerecht zit te verorberen eer je het hoofdgerecht krijgt voorgezet. Maar het zijn zeer vriendelijke mensen die ook humor hebben. Het geen er op je tafel komt mag gerust een chinees hoogstandje genoemd worden dus daar licht het echt niet aan.

Dan heb je in straat links van deze hoofdweg een restaurant van Duitse topklasse.
Carpe Diem brengt nog wat meer culinair menu op tafel en dat tegen redelijke prijzen. De kaart is meer uitgebreid en er staan ook meer gerechten op die een aan het huis passende eigenstijl en smaak hebben. Dus is ook dit restaurant een aanrader van de eerste order.
Een paar kilometer rijden kost het om bij een heel ander type restaurant te komen en dat is een restaurant waar je van houd of die je helemaal niet ligt. Het is een Buffet Típic Català cuina casolana.


De naam van het restaurant is Planes del Rei. Hier moet je wel reserveren! De avond dat wij er waren was er van de camping een groep Belgen en een enkele Nederlanders. Of dat de oorzaak was of dat het in het beleid zat weet ik niet. De schalen niet op tijd aangevuld en zo was het regelmatig dat er hier en daar tekorten waren. Ook was het vlees erg slordig afgesneden waardoor er een ratjetoe was over gebleven en die zag er niet echt smakelijk uit. Ik denk dat een dergelijk restaurant het vlees gesneden op de schaal moet opdienen en dat niet aan de gasten overlaten. Ook moeten ze regelmatig controleren of er nog genoeg op de schalen ligt. Maar goed er zijn ook erg positieve verhalen over dus ik meen deze te moeten noemen. Verderop zal ik bij een aantal dagtochten die vanaf de camping gemaakt kunnen worden beschrijven, ook restaurants die we hebben aangedaan opnemen.

Nu laat ik het eten even voor wat het is.

Omgeving

In de omgeving van Hospitalet is genoeg aan bezienswaardigheden te zien. Kastelen, kloosters en ook natuur. Verder kan je nog eens wat meemaken wat niet snel in Nederland zou kunnen gebeuren. Maar dat straks. Eerst maar eens een opsomming van een aantal plaatsen die het bezoeken waard zijn;

Mont-Roig Del Camp

Ermite " Vierge de la Roca " Een kleine kapel gelegen op een rots, die boven het dorp Mont-Roig uitsteekt. De fraaie omgeving geeft een mooi panorama. - De straat van de schilder MIRO , De oude en de nieuwe kerk , De golfbaan Bonmont met zijn 18 holes is een beroemdheid

L'Hospitalet del Iinfant

- De constructie van een oud ziekenhuis, gelegen in het centrum, waaraan L'Hospitalet zijn naam te danken heeft. - De PITCH and PUT " La Figuerola" met 18 holes, op de weg naar Vandellos.

Cambrils

- Haar beroemde vissershaven en fraaie boulevard met terrasjes en winkeltjes, gelegen aan de zee.

Delta de L'Ebro

- Groot beschermd natuurgebied met rijstplantages, natuurreservaten met fraaie flora en fauna en grote natuurvlaktes.

d'Ebro Delta
d'Ebro Delta

Tarragona

- Een antieke stad uit het Romeins tijdperk. Bezoek eens : De Kathedraal met haar klooster , het museum ,het amfitheater, de muren Campo de Marte en de bijzondere vissershaven Sera Ho.

De route van de Cisterciënzerskloosters

- Poblet, Santa C reus en Valbona de les Monges . Allen oorden met een grote historiek

Barcelona

- De hoofdstad van Catalunya. Beroemd om haar bijzondere architectuur. Oorden zoals Nou Camp ,de dierentuin, het Aquarium , de kathedraal en het gotische deel, de beroemde Ramblas, het monument van Columbus enz...enz...

Monsterrat

- Het beroemde klooster met de zwarte Madonna, de beschermheilige van alle Catalanen.

Poratventura

- Het tweede grootste themapark van Europa ( Universal Studios). Hier kunt U een zeer leuke dag beleven.

Wijn uit de streek

- In de wijnbergen , achter Mont-Roig gelegen , vindt U El Priorat, Terra Alta en de andere internationaal bekende gebieden , beroemd om zijn heerlijke wijnen en fraaie landschappen.

Tot zover de opsomming. Natuurlijk hebben wij ook een aantal routes gereden en daarvan gaan we ook een beschrijving te geven.

Klik hier voor meer informatie over de streek.


Barcelona Woord vooraf

Om naar Barcelona te gaan kan je vanaf de camping het beste met de trein gaan. De kosten in 2004 was ca 11 pp retour. Met de auto ben je niet alleen veel meer kwijt, maar geeft ook de last van het parkeren, het kost veel aan parkeergelden en je ziet veel minder. Je moet tenslotte onderweg maar zeker ook in Barcelona, je ogen op de weg houden als bestuurder. De parkeergarages laten op veel plaatsen in Spanje ook geen busjes toe om te parkeren, houdt daar wel rekening mee. Wij gingen dus met ons viertjes met de trein en stonden daarvoor al om 08:20 uur op het perron. De stationsbeheerder was nergens te vinden en dus konden wij geen kaartjes kopen. Dat bleek later heel gewoon te zijn en toen de conducteur in de trein kwam konden wij bij hem deze alsnog kopen tegen normaal tarief. Aangekomen in Barcelona stapten wij uit en via de roltrap naar boven.

Dubbeldeks Bussen

We gingen naar de stopplaats van de bussen die rechts van de uitgang staan. Ze rijden zo regelmatig dat een keer een bus overslaan, omdat hij vol is niets uitmaakt, de volgende komt er al snel weer aan. Omdat van te voren al in diverse informatie boekjes was gelezen hoe en wat te doen wisten wij al waar we naartoe wilden. Wanneer je met de dubbeldeks bus gaat, zit je op de bovenverdieping in de vrije blauwe lucht en dus kun je alles goed overzien. De bussen volgen drie verschillende routes, de blauwe, rode en groene. Met het kaartje wat je in de bus kan kopen heb je de vrijheid om in en uit te stappen op elk moment dat de bus aan een stopplaats komt. Hierdoor zie je dus in één dag maximaal veel van de stad. Hij volgt routes die je langs alle bezienswaardigheden voert en dus de meeste kans om niets te missen. Het gaat niet zo snel als met de metro, die zou ik dus in gedachten houden voor als je een tweede of misschien wel een derde keer gaat.

Hotel

Ook is het een optie om er voor twee of drie dagen heen te gaan. Je kan dan bv het Hotel Abbot nemen, die dicht bij het station ligt. Het voordeel hiervan is dat je ook Barcelona bij avond/nacht kan gaan zien. Zoals bijvoorbeeld de fontein en allerlei andere verlichte gebouwen etc. Het adres is; Hotel Abbot Prijs per nacht voor de twee persoonskamer 123,00.
Avenida de Roma 23, tel. + (0)34 934 300 405, fax. (0)34 934 195 741,
e-mail ; commercial@hotel-abbot.com of informacion@hotel-abbot.com http://www.hotel-abbot.com.
Vlak bij dit hotel is station Franca, dat is wel handig voor zowel de heen als de terugreis.

Je kan nu hier doorklikken naar de pagina van Barcelona, waarop veel bezienswaardigheden genoemd worden omlijst met foto's.
Bovenstaande beschrijving kun je downloaden als Word (zip) of als PDF document.
Nog geen PDF Reader? Klik dan Hier

Delta D'Ebro

We gaan nu eerst eens naar en door de Delta D'Ebro. Dit is een voor Europa uniek gebied met zijn rijstvelden en de flamingo's die je, met behulp van een verrekijker kan zien tijdens een rondvaart over de rivier de Ebro. We gaan via het plaatsje Vandellos naar Mora d'Ebro en vandaar naar Miravet. Dit is een heel oud plaatsje met een kasteel aan de Ebro. Hier kom je op een pontje dat niet meer dan drie auto's kan vervoeren. Het zijn feitelijk twee aan elkaar gekoppelde drijvers met daaroverheen een vloer van houtenbalken. Toen wij bij dat pontje aankwamen met dat busje van ons, vond ik het verstandiger om de auto achter ons er maar eerst op te laten gaan, zodat wij niet de korte bocht hoefden te maken. Nu konden wij gewoon rechtuit op de pont rijden en er ook zo rechtuit weer af. Dit pontje is overigens ook nog eens tussen 13:00 en 15:00 uur gesloten in verband met de siësta. Vandaar gaan we naar Rasquera en Benifallet, gedeeltelijk langs de rivier d'Ebro naar Tivenys. Deze weg gaat meer door wat berggebied en geeft onderweg reden om even te stoppen en van de vergezichten te genieten. Hierna vervolgen we de weg naar Tortosa. Hier is een bezienswaardige Kathedraal en een erg mooie oude stadswijk. Nu gaan we via Amposta de delta in en zien overal om ons heen de rijstvelden en ruik je ook de geur alsof iemand rijst aan het koken is. Dit gebied is uniek omdat alleen hier maar rijstvelden zijn en nergens anders in Europa. Er zijn hier mogelijkheden om met een rondvaartboot mee te gaan, waarvoor je op diverse plaatsen opstap mogelijkheden hebt. Ik heb niet de indruk dat de één beter is of een mooiere route heeft dan de ander. Wij hebben een vrij lange vaartocht genomen en kwamen tot de conclusie dat het niet onverdeeld de mooiste hoeft te zijn. Je vaart dan langs de rijstvelden en over de d'Ebro naar de Middellandse zee en kan met een beetje redelijke verrekijker de flamingo's zien. Je kan hiervandaan via de hoofdweg weer terug naar de camping.

Bovenstaande beschrijving kun je downloaden als Word of als PDF document.

Rijstvelden
Rijstvelden

Zo ver je kan kijken Rijstvelden
Close up van een rijst plant
Close up van een rijst plant
Opstapplaats Rondvaart
Opstapplaats Rondvaart
Ze hebben er plezier in
Ze hebben er plezier in
Souvenirs
Souvenirs
Nog meer souvenirs
Nog meer souvenirs
Ons huuske op de camping
Ons huuske op de camping

Monastir Poblet

Deze dagtocht zal ons voeren over de Route de Monastir Poblet. We vertrekken vanaf de camping richting het dorp, na circa 1 km gaan we linksaf de onder de spoorlijn door de N-340 op richting Tarragona. Al gauw kom je dan bij de kruising met de C-44 richting Mora d'Ebre die we dan oprijden. De opritten naar de autobaan laten we links liggen en gaan gewoon rechtdoor. Na een viaduct gaan we bij de volgende kruising rechtsaf richting Mont-Riog del Camp, dit is de T-310. Deze blijven we volgen tot Riudoms, waar we linksaf de TV-3101 naar Les Bourges del Camp nemen. Ga verder op de C-242 en neem de weg naar Alforja, vervolg daarna de weg naar Coll d'Alforja en Cornudele de Montsant. Hier is een wijn Cave en een muziekbar. We gaan hiervandaan naar Prades via de T-702, maar LET OP! Er is plotseling een kleine kruising waar we rechtsaf slaan naar Sïurana. Dit is een bijzonder mooi dorpje waar je niet met de auto in kan rijden. Het verhaal gaat dat het dorp geheel was uitgestorven en dat het door verwaarlozing dreigde verloren te gaan. Een groep studenten hebben het dorp toen "gekraakt" en enigszins bewoonbaar gemaakt. Stop op de parkeerplaats en ga te voet verder. Daar zul je geen spijt van krijgen.

Later vervolgen we weer de weg naar Prades, dat betekend in eerste instantie de zelfdeweg terug en aan het eind rechtsaf. In Prades zou ik je willen adviseren om direct bij het binnen rijden te stoppen voor een hapje en een drankje in een bijzonder goed restaurant. Je kan dat vinden door links van de weg direct aan de overkant op het hoger gelegen deel te lopen. Links van die oprit is dan

Restaurant Casa Griso,
Carrer Muralla
43364 Prades
telefoon 977 86 84 51

.
Vertrekkend uit Prades nemen we de weg (T-700) naar Poblet, op zoek naar het klooster Monastir de Poblet. Bij wegnr TV-7005 en later de TV-7004 ga je linksaf naar Vimbodi en vervolg deze naar Monastir de Poblet via de TV-7002. Dit klooster was in 2004 op dinsdag gratis te bezichtigen. Het is de moeite waard om dit klooster te bezoeken. We vervolgen onze route na 200 meter in zuidelijke richting slaan we rechtsaf de TV-7007 richting Carrat de Vim a l'Esp de Fran L I' ongeveer 400 meter. Daarna de TV-7004 voor ongeveer 4 km, daar rechtsaf de C-242 op gedurende 11,5 km richting Carretera de Reus a Fraga. Vanaf het klooster kom je door diverse dorpjes en over smalle wegen door de natuur.
De dorpjes even bezoeken is aan te bevelen.
Houdt de richting naar Maraglaf aan. Van daaruit neem je de weg naar La Fiquera en El Molar. We gaan terug via Móra d'Ebre en dan weer terug naar de camping.

Al met al is Spanje, speciaal de omgeving van de camping, heel aantrekkelijk is om te bezoeken. Vooral ook door de rijke historie die het land in de loop van de eeuwen heeft opgebouwd.

Nu kijken wij uit naar het jaar 2005 en hopen dat El Templo del Sol ons ook dan weer zo goed zal bevallen.
Veel lees plezier en smullen van de recepten.
Wie weet komen we elkaar ergens onderweg tegen!Download hier de Spaanse wet m.b.t. naturisme deze is in het Engels.
Download de route als Word document.
Download de route als PDF document.
Nog geen PDF Reader? Klik dan Hier