Onze ervaringen op Valalta 2003

Valalta en Rovinj

Dan nu het tweede deel van het verslag van onze ervaring met Camping Valalta in Kroatië 2003.

Klik op de foto voor een vergroting.

Dan is het nu toch tijd voor het beschrijven van onze ervaring met Valalta.
Bij het binnen rijden van Rovinj zie je al gelijk de wegwijzers staan die je naar Monsena en Valalta sturen. Waarbij even opgemerkt moet worden dat Monsena sinds enige tijd een textielcamping geworden is. Je gaat dan een stukje langs de haven en daar komt de laatste splitsing, linksaf voor Monsena en rechtdoor voor Valalta.

De weg eindigt aan de hoofdingang van de camping.

Bij de poort gekomen melden wij wie we zijn en dat we voor Tenttravel komen, dat was niet goed uitgesproken zoals we later zouden leren. Wij komen daar om te "werken" en we zullen dus moeten melden dat wij de medewerkers van Tenttravel zijn.

Weten wij veel.

Daarna krijgen we uitleg waar ongeveer de tenten staan en waar ook wij onze caravan zullen gaan plaatsen. Dat is het terrein op, bij de parkeerplaatsen rechtsaf en dan doorreiden tot de tweede splitsing waar we linksaf moeten.

Daar aangekomen zien we de blauwe Middellandse Zee.

Zoals later blijkt heb je daar eerst de jachthaven. Ja, heus het is een echte jachthaven met soms heel dure jachten. Na het toiletgebouw moeten we dan weer rechts en het tweede pad links op.
Het blijkt dat we dan precies recht over de ingang van het zwembad staan, met slechts een paar rijen caravans ertussen.Jachthaven

De plaats lijkt klein

Maar wel is de plaats een beetje aan de krappe kant met die boom in het midden. Dat viel trouwens heel erg mee, want we hadden nog niet gezien dat de plaats tot het midden tussen twee bordjes in was. Wij dachten dat het er twee bordjes kwijt waren. We vonden dat het voor die dag genoeg geweest was en daarom stelden wij de caravan slechts op om die nacht te kunnen slapen, morgen is er weer een dag om de caravan goed te zetten.
De andere dag komt één van de bewakers aan en vraagt of wij die mensen voor Tenttravel zijn want hij zou ons helpen de caravan goed op zijn plaats te zetten. Dat had hij immers afgesproken met de eigenaar van Tenttravel?

Hij was net even te laat, we hadden namelijk de caravan al op zijn plaats staan. Precies zoals hij het had willen adviseren. Wij zijn dus echt goed hé!
Toch intussen even de tenten langs om te kijken hoe die zijn geplaatst en of er iets aan gedaan moest worden voor de eerste gasten zouden arriveren. Nou dat viel mee, dat was trouwens maar gelukkig ook, de eerste gasten waren allang aanwezig. Een stel zelfs al twee weken in die tent en gingen dus aan het eind van die week alweer weg. De tenten stonden dus volledig gereed en dat was een meevaller voor ons.
Kroatisch gerecht

REstaurants

Dan gaan we maar eens kijken hoe de restaurants eruit zien
natuurlijk ook waar die op dit immense terrein te vinden zijn, er zijn 4 restaurants op het terrein.
Hoe en waar zijn er mogelijkheden voor de sport minnende onder ons. Wel nu, die zijn er in voldoende mate en voor elk wat wils. Er zijn goed onderhouden tennisbanen, voor tafeltennis zijn er meerdere tafels en er zijn zelfs mogelijkheden voor skateboards.

Supermarket

Ook gingen wij zoeken naar waar kunnen de inkopen gedaan worden, hoe kom je aan geld en waar is medische hulp in geval van nood. Is er een kapper, hoe ziet de fysiotherapie afdeling eruit, de sauna en het trim en joga gebeuren, ga zo nog maar even door.

Hoe kan je het beste naar Rovinj voor boodschappen. Nou er is maar één weg tot aan de haven en daarna is het eenvoudig uit te leggen. Voor een echte grote supermarkt moet je wel even naar Pula gaan, daar zijn er dan ook gelijk drie. Hiervan is de Mercator wel de beste, maar net als AH hier niet de goedkoopste.

Markten

Ook willen we weten waar er leuke marktjes worden gehouden en wanneer dat dan is. Nou dat valt tegen voor de liefhebbers van zulke markten, die zijn er niet zoals je in Frankrijk gewoon bent. In de plaats Pazin kan je de eerste maandag van de maand naar een markt waarbij slechts ergens achteraan en verstopt pas een oude ambacht vertoond wordt.
Met de hand gesmede gebruiksartikelen, die zijn dan wel weer een lust voor het oog. Verder is hier hoofdzakelijk kleding van oude stempel te vinden en dan ineens weer van dat ondeugende spul.
In Rovinj zelf is er elke dag een fruitmarkt, die is er dan ook de hele dag door tot 's avonds tien uur dacht ik.


Flora

Restaurants buiten de Camping

Waar zijn de goede en betaalbare restaurants in en buiten Rovinj. Wat is er zoal te doen in de omgeving. Wat betreft de visrestaurant op de camping zelf? Waar eet je voor € 11,00 pp een heerlijke gebakken zeetong met alles er op en er aan, inclusief een halve liter bier en een halve liter wijn?

Nu eerst maar eens lekker gaan luieren op het strand, Daar lopen wij langs de jachthaven naartoe vanaf onze caravan. Dat is voor mij een lange weg, elke boot moet ik eerst van top tot teen bekijken en er liggen er echt veel. Het strand, nu toch eindelijk aangekomen is bedekt met heel fijn kiezel of grind. Voor het kinderstrand is speciaal met vrachtwagens een lading zand aangevoerd die er zijn mag.


Jachthaven 2

Het strand

Er zijn ook nog stukken waar de rotsblokken het strand vormen, dus moet je daar opletten hoe je gaat liggen. Het zeewater heeft nu al een heerlijke temperatuur, al ongeveer 24 graden en het zwemmen is dus om van te genieten.
De kuststrook die bij de camping behoort, is meer dan 5 kilometer lang en dat maakt dat het nooit echt druk is. Dat is toch iets wat erg meevalt voor een camping met die grootte en dat aantal tent/caravanplaatsen, meer dan 4000 zijn dat er.
Door het verdelen in vakken is de camping schijnbaar klein en dus toch redelijk rustig, ook in het latere hoogseizoen bleek dat zo te zijn.

Natuurlijk, het is er net als overal erg druk in het hoog seizoen, maar het is vrijwel nooit storend.

Vaak is het aantal geklede bezoekers die er rondlopen wel groot, dat is vermoedelijk omdat er geen INF kaart gevraagd word. Kennelijk is de drempel hierdoor voldoende lager om als niet naturist er eens te gaan kijken. Vaak ook een paar dagen met de caravan of camper te verblijven. Toch op een enkele uitzondering na, was het niet echt storend. Je moet wel bedenken de oorzaak ook te zoeken is in het gegeven dat je de winkel of de receptie niet in je geboorte kostuum mag doen, dus dat je daar min of meer gekleed dient te gaan.

 
KLIK HIERHOME