Camping Valalta in Kroatië 2003.


Aankomst.

Dan is het nu toch tijd voor het beschrijven van onze ervaring met Valalta.

Bij het binnen rijden van Rovinj zie je al gelijk de wegwijzers staan die je naar Monsena en Valalta sturen. Je gaat dan een stukje langs de haven en daar komt de laatste splitsing, linksaf naar Monsena (Opm.; Monsena is sinds 2005 geen naturisten camping meer) en rechtdoor naar Valalta. De weg eindigt aan de hoofdingang van de camping.

Bij de poort aangekomen melden wij ons dat we voor Tenttravel komen, dat was niet goed uitgesproken zoals we later zouden leren. Het bleek later dat zij dachten dat wij gasten van Tenttravel waren. Wij kwamen daar om te "werken" en niet om vakantie te vieren. We hadden ons dus moeten aanmelden als de medewerkers van Tenttravel.

Weten wij veel.

Daarna krijgen we uitleg waar ongeveer de tenten staan en waar ook wij onze caravan kunnen gaan plaatsen. Dat is het terrein op, bij de parkeerplaatsen rechtsaf en dan doorrijden tot de tweede splitsing waar we linksaf moeten.

Daar aangekomen zien we in de verte de mooie blauwe Middellandse Zee. Zoals later blijkt heb je daar eerst de jachthaven. Ja, heus het is een echte jachthaven met soms heel dure jachten. Na het toiletgebouw moeten we dan weer rechts en het tweede pad links op.
Dat is dan precies recht tegenover de ingang van het zwembad, met slechts een paar rijen (3) caravans ertussen.

De foto's kunnen vergroot worden weergegeven door er op te klikken.

Plaats.

Maar wel is de plaats een beetje aan de krappe kant met die boom in het midden zo lijkt het ons. Dat viel trouwens heel erg mee, want we hadden nog niet gezien dat de plaats tot het midden tussen twee bordjes in was. Wij dachten dat er twee bordjes kwijt waren. We vonden dat het voor die dag genoeg geweest was en daarom stelden wij de caravan slechts op om die nacht te kunnen slapen, morgen is er weer een dag om de caravan goed te zetten.
De andere dag komt één van de bewakers bij ons langs en vraagt of wij die mensen voor Tenttravel zijn want hij zou ons helpen om de caravan goed op zijn plaats te zetten. Dat had hij immers afgesproken met de eigenaar van Tenttravel!
Hij was net even te laat, we hadden namelijk de caravan al op zijn plaats staan. Precies zoals hij het had willen adviseren.

Wij zijn dus echt goed hé!(grapje)

Tenten.

Toch intussen even de tenten langs om te kijken hoe die zijn geplaatst en of er iets aan gedaan moet worden voor de eerste gasten aankomen. Nou dat viel mee, dat was trouwens maar gelukkig ook, de eerste gasten waren allang aanwezig. Eén stel zelfs al twee weken en omdat zij voor drie weken hadden geboekt gingen zij aan het eind van die week alweer weg. De tenten waren dus volledig in orde en dat was een meevaller voor ons. Slechts een paar dingen moesten nog worden gedaan.

Faciliteiten op de camping.

Op het terrein is een kapperszaak, een trimruimte met diverse toestellen, massage salon geleid door mensen die ook in het ziekenhuis werken als fysiotherapeut. De hoofdverantwoordelijke heeft zelfs een privé praktijk aan huis, echt voor de upper ten van Rovinj. Er zijn twee huisartsen met praktijk ruimte. De praktijk is direct achter de receptie, in de buurt van de pizzabar. Oh ik vergeet haast te vermelden dat er op het terrein ook internet is, hoewel deze toen wij er waren uit de tijd van Fred Flintstone afstamde. Dat slaat dan wel op de verbinding met het internet, de pc's zijn zeker niet slecht. De sauna is op het gedeelte van het zwembad, net als de massage trouwens.

Waar zijn de trainingsmogelijkheden voor de sport minnende onder ons. Wel nu, die zijn er in voldoende mate en voor elk wat wils. Er zijn goed onderhouden tennisbanen, voor tafeltennis zijn er meerdere tafels en er zijn zelfs mogelijkheden voor skateboards. Verder kan je er ook basketballen, volleyballen, (zee)vissen en nog veel meer. Ook zijn er speciale routes voor fiets en of mountainbike.
Je kan er ook een motorboot huren die je zonder papieren zelf mag varen. Of gaan duiken vanaf de camping met een boot van de duikschool.

Zwembad.

Het zwembad is een plaatje zo mooi en groot. Het is ruim bemeten waardoor er veel ligstoelen staan zodat je vrijwel altijd een stoel kan hebben om te zonnen. Het kinderbadje is echt goed voor de kleintjes onderons. Het is niet voor niets dat de gasten van Koversada stiekem met een bootje overvaren en de hele dag in het zwembad op de stoelen liggen die voor de gasten bedoeld zijn. Ja dat is het het zijn altijd weer die Hollanders die dat doen.

Denken aan de kleintjes dus, die centjes die ze daar niet eens in de beurs hebben, dat zijn allemaal Kuna's! Aan het zwembad is ook een ruime bar met een terras en heerlijke ijsjes, mieschmass (als ik het goed schrijf), ice coffee en hele grote potten bier.
Dat bier is heel goed dus stroomt ook dikwijls rijkelijk. Ook zijn er hapjes en frieten te koop.

Boodschappen.

Hoe kan je het beste naar Rovinj voor boodschappen. Nou er is maar één weg tot aan de haven en daarna is het eenvoudig te vinden. Deze supermarkt heet voor het gemak "Valalta". Voor een echte grote supermarkt moet je wel even naar Pula gaan, daar zijn er dan ook gelijk drie. Hiervan is de Mercator wel de beste, maar net als AH hier niet de goedkoopste. Ook in Porec zijn er supermarkten.

Markten.

Ook willen we weten waar er leuke marktjes worden gehouden en wanneer dat dan is. Nou dat valt tegen voor de liefhebbers van zulke markten, die zijn er niet zoals je bijvoorbeeld in Frankrijk gewoon bent. Op een dag gingen we, weer gasten van de tenten, naar Pazin, daar zou een goede markt te zien zijn. Die wordt één keer per maand gehouden en is vrijwel de enige in de wijde omgeving en dus druk bezocht. Wij dachten dat het wel een markt zou zijn met heel erg veel bijzondere streek gebonden zaken en ambachten, maar niets is minder waar. Er waren slechts twee stands met oude ambachten, die wel gelijk heel wat vakmanschap vertoonde. Echt smeedijzerwerk, duidelijk handwerk, daar moest ik toch eerst een tijdje zwerven. Ooit heb ik zelf nog met de smeedhamer gewerkt en leuke stukken kunstwerk gesmeed. Daarom wilde ik dat wel rustig bekijken. Na een tijdje gingen we weer verder zoeken wat er zoal te koop was en kwamen tot de slotsom dat de kleding 30 jaar achter liep met uitzondering van de pikante lingerie die was. . . . .ondeugend!!!!!

In Rovinj zelf is er elke dag een versmarkt, die is er dan ook de hele dag door tot 's avonds tien uur dacht ik. Daar kan je ook gelijk een piercing laten zetten, of een tatoeëring.Gedenkmuur aan de haven van Rovinj

Lekker eten.

Wat betreft het visrestaurant op de camping zelf?
Waar eet je voor € 11,00 pp een heerlijke gebakken zeetong met alles er op en er aan, inclusief een halve liter bier en een halve liter wijn?
Maar dat is duidelijk niet het enige restaurant op Valalta, er zijn er in totaal 5, waaronder een pizza restaurant, een snackbar en dan ook nog een heel goed vleesrestaurant.

Hier kun je voor 100 kuna, lees ongeveer €14,00 met twee personen een vleesschotel bestellen. Ik bedoel een VLEESSCHOTEL waarop twee rijen van 5 soorten vlees liggen met groenten patat of ander soort gebakken aardappel, met daar nog een kopje gekookte rijst bij. Hier komt wel je drinken nog bij. Vlak achter de receptie is een pizzabar en ook heb je daar een paar souvenirs kiosken die ook tijdschriften hebben net als aanzicht kaarten voor de thuisblijvers. Vlak tegenover de receptie is een verskraam met alle denkbare soorten fruit en groenten. Heel ruim assortiment en voor redelijke prijzen.
Nu we toch bezig zijn om de mogelijkheden voor inkopen te bespreken, ga ik nog even door.
Direct aan de uitgang staat dus net buiten de camping een grote groente en fruit wagen. Daar zijn ook een paar boeren die verse spullen te koop aanbieden. Ook is er wel een boer te vinden die eigen wijn verkoopt. Een heeft daar ook gelijk een restaurant bij gemaakt. Om die te vinden is wat moeilijk uit te leggen. Dat weten vast wel de mensen die al langer op Valalta komen. In ieder geval is het aan de rechter kant van de weg even voorbij het onvolprezen Pizza restaurant die juist weer aan de linker kant van de weg is. Ik bedoel Restaurant "Kazun".

Nu eerst maar eens lekker gaan luieren op het strand, Daar lopen wij langs de jachthaven naartoe vanaf onze caravan. Dat is voor mij een lange weg, elke boot moet ik eerst van top tot teen bekijken en er liggen er echt veel. Het strand, nu toch eindelijk aangekomen is bedekt met heel fijn kiezel of grind. Voor het kinderstrand is speciaal met vrachtwagens een lading zand aangevoerd die er zijn mag. De kinderen kunnen dus met emmertje en schop aan de slag. Er zijn ook nog stukken waar de rotsblokken het strand vormen, dus moet je daar opletten hoe je gaat liggen ,dat je geen kromme rug krijgt. Er is ook een glijbaan die uitkomt in een waterkom. Het zeewater heeft nu al een heerlijke temperatuur, ongeveer 24 graden en het zwemmen is dus om van te genieten. De kuststrook die bij de camping behoort, is meer dan 5 kilometer lang waardoor het nooit echt druk lijkt. Dat is toch iets wat erg meevalt voor een camping met die grootte en dat aantal tent/caravanplaatsen, meer dan 4000 zijn dat er ongeveer. Door het verdelen in vakken is de camping schijnbaar klein en dus toch redelijk rustig, ook in het latere hoogseizoen bleek dat zo te zijn.

Natuurlijk, het is er net als overal druk in het hoog seizoen, maar het is vrijwel nooit storend.

Vaak is het aantal geklede bezoekers die er rondlopen wel groot, dat is vermoedelijk omdat er geen INF kaart gevraagd wordt. Kennelijk is de drempel hierdoor voldoende lager om als niet naturist ook eens op een naturistenterrein op vakantie te gaan . Toch op een enkele uitzondering na, was het niet echt storend. Je moet wel bedenken dat de oorzaak ook te zoeken is in het gegeven dat je de winkel of de receptie niet in je geboorte kostuum mag bezoeken, dus dat je daar min of meer gekleed dient te gaan. Hiervoor is een parero of een handdoek voldoende.

Play back contest

Dan komt het hoogseizoen eraan. Het is erg luidruchtig vooral op het terras van het zwembad en de bar. Want dan is dit het terrein van de animatie, dit vooral 's avonds. De muziek is volgens mij ook in Rovinj te horen. Wij kregen nog al eens pijn in de oren van dat geluid. Voor ons waren een paar zaken daarin extra vervelend. Ze draaien elke week, voor sommige optredens twee weken, precies het zelfde programma af en wel ook in chronologische volgorde. Die volgorde was ons al bekend zodoende wisten wij precies wat er kwam en hoever het programma gevorderd was. Maar wat denk je als de Jongeren Play-Back avond er is en je ziet die kleintjes hun best doen. De één beter dan de ander natuurlijk, maar allemaal met elan en vol vuur. Soms is er plotseling een uitschieter die als het ware echt professioneel op de Bühne staat te dansen en te springen als was hij Tom Jones, prachtig!

Bootje huren.

Dat kost vrijwel niets, oké ongeveer €30 á 40 per dag inclusief de brandstof. Bedenk dat je daarmee in je geboorte kostuum wegvaart.

Pas op voor verbranden!

In alle tenten staat een koelbox die je natuurlijk meeneemt op deze "zeereis".
Daarin o.a. een salade, een fles champagne en wat broodjes. Verder wat wegwerp bordjes en overig bestek, maar ook glazen voor de drank. Onze gasten hadden gevraagd of wij mee wilden gaan dat vonden ze een stuk gezelliger dan met hun tweetjes en dat deden wij. Wij wisten dus niet dat die fles aan boord was. Ik voer op een gegeven moment naar een klein eilandje en legde de boot daar voor anker. Naast een "jachtje" die een meter of drie boven ons uitstak. Verder had die schuit een lengte waarbij je wel even kon wandelen voor je van de een naar de ander kant gelopen was.
Iedereen op die boot met mooie bikini's of zwembroeken en wij in ons blote-niksje op een open bootje. Wij zetten de borden op de planken en de glazen ernaast. Toen maakte iemand de fles open met een geweldige knal en schonk de glazen vol. Ik pakte mijn glas en riep, het glas heffend, naar de mensen op die boot;

CHEERS en toen nog eens NASDROVJE!

Ja het klopt ze hadden echt gevoel voor humor en lachte net zo hard mee als wij op dat moment deden.
Goed de hele dag hebben we van eilandje naar eilandje gevaren en op een onbewaakt moment zaten wij dicht bij Rovinj, dus toch maar even wegdraaien en koers zetten op de baai naast de camping. Er is daar een overheerlijk restaurant met.o.a.mosselen waar je met de boot aanlegt en over het piertje naar toe loopt. Het is daar vrij om bloot of gekleed te gaan en dat zie je dan ook door elkaar heen zitten. De mosselen zijn niet van die kleine porties maar redelijk aantal per portie en voor feitelijk weinig geld. Een biertje erbij en verder wat brood, in de vrije openlucht wat wil je nog meer?