Een mooi dagje uit!


Alpha Aviation

De uitnodiging

Enige dagen geleden vroegen vrienden van ons of we zin hadden in een dagje vliegen.
Ja, daar hebben wij zeker wel zin in hoezo?
Kijk we hebben een rondvlucht boven de Ardennen geboekt en er is plaats voor vier personen in deze helikopter.


Alouette II

Nou daar hebben wij wel oren naar, dus dat was het al gauw afgesproken; Wij gaan een helikoptervlucht maken boven de Ardennen, geweldig!

Afspraak was snel gemaakt

De boeking werd gedaan bij Alpha Aviation te 's-Gravenvoeren, in België.
Later bleek dat het een goede keuze was en we genoten van elke minuut die we meemaakten.

We vertrokken om een uur of tien van uit Breda, richting de A-27 en later de A-58 naar Tilburg. Zo langs Eindhoven door naar Maastricht.


Vlotte reis

We hielden ons aan de door het bedrijf verstrekte route plan en vonden de boerderij annex vakantiehuisjes op een prachtig mooie helling in de Ardennen*.

*) Met dank aan René die mij er op wees dat deze boerderij niet in de Ardennen ligt.
Ik kopieer zijn bericht aan mij; " 's Gravenvoeren ligt niet in de Ardennen beste Simon. Het maakt deel uit van de gemeente Voeren, een Vlaamse enclave in Wallonië." René nogmaals mijn dank hiervoor.

In het dorp was net een doopplechtigheid aan de gang en dat was dus oppassen in die nauwe straatjes. Maar met wat geduld kwamen wij daar ook weer goed door.

Aankomst

Bij aankomst liepen we wat rond te kijken en kwamen al gauw tot de conclusie dat het hier goed toeven is. Ook de vakantiehuisjes zagen er zeer goed uit.
Wij gingen onze aankomst maar eens melden bij de receptie /informatie. Grappig we waren een uur te vroeg, maar op het terrein was er jammer genoeg geen café en ook geen restaurant. Dus moesten wij terug naar het dorp.

Bij Bep

Men had ons café Bep aangeraden, maar we vonden eerst restaurant het gouden paard.
Het bleek een sjiek restaurant te zijn, die bezig was zich voor te bereiden voor een doopfeest. Hiervoor stond in een auto een aantal kratten vol met overheerlijke asperges. Ook de rest van die zaak zag er heel (on)gezond uit. Tenslotte als er zoveel lekkere dingen staan dan krijg je honger en dat geeft weer overgewicht, toch?
Dus nu moesten wij maken dat wij bij Bep zouden geraken.

Daar zouden wij trouwens net zo min spijt van krijgen. Het was een stel mensen, die zwervend door Belgisch Limburg op deze zaak stuitten, het eens goed bekeken en dus de zaak maar kochten.
De omdoop tot café restaurant en snackbar was een handige zet, want de zaak zat flink vol. We bestelden en aten onze broodjes en dronken een overheerlijke cappuccino. Tot het weer de hoogste tijd was om naar de heli te gaan.

Start

De heli was inmiddels van zijn hoezen ontdaan en werd aan een zeer minutieus onderzoek onderworpen. De veiligheidsinspectie werd werkelijk tot in details uitgevoerd en dat geeft aan dat je daar maximaal veilig in kan stappen.
De piloten zijn allen stuk voor zeer ervaren piloten, die na hun beroep als militairpiloot kunnen bogen op minstens 4500 uur vliegen met dit type toestel en dat mag er wezen.

Na deze inspectie mochten wij instappen en kregen wij wat informatie over hoe de vlucht was gepland, waar we overheen zouden vliegen en wat er zoal te zien zou zijn.


Instappen

De piloot

Nog een praatje

Instrumentenpaneel

Kijkje naar voren. Zie de GPS

De Leeuw op de uitkijk

De brandstoftank en de straalmotor

Francorchamps

De race wereld heeft mij altijd al aangetrokken, maar ik had nooit eerder de kans om de race vanuit een helikopter te zien. Nu was het Francorchamps waar wij dus overheen vlogen en een goed beeld hadden van het geheel. Het was wel jammer dat net op dat moment de safety car voor de meute uitging. Maar even zo goed het was een indrukwekkend gezicht. Je ziet hoe die scherpe bocht als een speerpunt aan het eind van het rechte stuk ligt en hoe omzichtig de wagens door die bocht gaan.
Op de foto daarnaast zie je dat de kart baan ook goed bezocht wordt.


Het circuit

Overzicht van het circuit

Een van de bochten van de kartbaan

Een sneeuwbui

De watervallen

De Maas

Weer naar huis

Ook een dag als deze loopt jammer genoeg op een eind.
Na een heerlijke vlucht hebben we nog even wat staan napraten met de piloot en de eigenaar. Hoe we de dag ervaren hadden en wat zij meer doen dan alleen dit type vluchten.
Zij maken ook vluchten voor nieuwsdiensten en video teams. Maar ach wat zal ik daarover schrijven, het staat allemaal op hun eigen website, Alpha Aviation Mocht je in de gelegenheid zijn, het is een hele ervaring dit eens mee te maken.

Met dank aan onze vrienden.


De kaart

De propeller