Autotocht in de omgeving van Sérignan aan de Middellandse Zee.

Het gebied

Voor dat wij een dagtocht gaan maken die hieronder beschreven staat eerst even wat anders.
Sérignan ligt in het gebied van de Katharen welke in de dertiende eeuw een sekte vormde die zich afzette van de corruptie binnen de kerk. Hun protest vond weerklank in de vrijgevochten Languedoc. Zo werd de religieuze strijd steeds meer verward met politiek.
Het is te begrijpen dat in dit gebied erg veel kastelen te vinden zijn welke het bezoeken meer dan waard zijn. Het gebied wordt begrensd door het canal du Midi welke via Béziers naar Carcassone loopt en dan naar het zuiden door tot aan ongeveer Montaillou. Daar gaat het richting de Middelandse Zee net ten noorden boven Perpignan langs. Het gehele gebied is bezienswaardig en de moeite waard om lekker door te reizen. Mede doordat het gebied rijk is aan historie is het een gebied met veel campings welke over het hele gebied verspreid liggen.

Kastelen

Toch ga ik de kastelen niet verder beschrijven daar ik meen dat een ieder die daar in de omgeving is en belangstelling heeft voor de hele geschiedenis, daar zelf makkelijk achter kan komen.
Ik ga me beperken tot de dagtocht die wij gemaakt hebben.

Vertrek van de camping

We vertrekken van één van de campings in de omgeving van Sérignan. Dat zou Sérignan Plage of Le Closs de Ferrand kunnen zijn. Maar er zijn nog een paar campings in deze omgeving. We nemen de weg naar het plaatsje Sérignan en nemen de brug over het riviertje d'Ore. Neem zelf de beslissing of je een dorpje beter bekijkt of niet, ik beschrijf alleen de route die we hebben gereden.
We gaan dwars door het plaatsje en nemen de weg D-37 richting Vendres en vervolgens de weg naar Lespignan. Hier nemen we de route naar het dorpje Nissan waar we het eerste doel van deze dag naderen. We komen daar via de weg van Poilhes. Het doel is de Romeinse archeologische vindplaats Oppedium d'Ensérune, wat nu Musée de l'Oppidum d'Ensérune is.
Dit museum ligt op een heuvel die uitziet over de vlakte van Béziers en op de bergen in het noorden. Van de oorspronkelijke, pre-Romeinse nederzetting zijn de funderingen van huizen bewaard gebleven en enkele grote terracotta voorraadpotten die in de grond waren ingegraven.
Vanaf deze heuvel kijk je ook op de Etang d'Montady. Deze etang is een stelsel van kanalen die de vorm heeft van een karrenwiel met spaken. Dit stelsel, met het canal du Midi in verbindingstaande etang, is een deel van de mogelijkheid om het land te bevloeien in tijden van droogte. Wanneer je op de top van de heuvel staat kijk je naar het noorden om een beeld van deze etang te zien. Je kijkt dan richting Montady en de D-5 richting Béziers.

De route

We gaan verder via de D-37 naar Capestang en hier blijven we op de D-37 naar Quarante. Nadat we hier binnen rijden gaan we rechtsaf naar de plaats Cruzy waar vandaan we de D-36 opgaan in de richting Cébazan. Waarna we voor ongeveer 12 km over de N-112 gereden te hebben wij St. Chinan binnen rijden. In deze plaats gaan we rechtsaf de D-20 op voor een paar honderd meter om daarna links aan te houden naar Combejean. Nu brengt de D-177 ons naar Prades om daarna na 6 km in Berlou aan te komen.
Vanaf nu is de weg smal en kronkelig en voert door schier ongerepte natuur. Je kan er heerlijk de tijd voor nemen. De weg komt uit op een T-kruising waar je rechtsaf gaat. Daar heb je na korte tijd aan de linkse kant een restaurant bar waar een Franse dame gelijk de hulp inroept van haar Nederlandse man als ze merkt dat wij uit Nederland komen, zie de brochure op deze pagina. The Bleu Lizzard, we drinken een goed glas wijn en eten lekkere hapjes in de vorm van Tapa's deze zijn zeker aan te bevelen.

We gaan nu aan de terugweg beginnen die ons langs Béziers voert en zo terug naar de camping.

Download route als PDF document.
Nog geen PDF Reader? Klik dan Klik dan HierHOME